Sociëteit Concordia

 

Een stille getuige

(verhaal van 29-01-2025)

Sociëteit Concordia, KITLV 19807.

Sociëteit Concordia, een begrip onder Europeanen in Nederlands-Indië. In verschillende steden was ze vertegenwoordigd, menig Europeaan wist haar te vinden. In het gedenkboek Het zilveren jubileum der Stadsgemeente Malang las ik meer.

 

Tot 1896 was Insulinde, gericht op het in de stad aanwezige garnizoen, de sociëteit in de stad. Concordia, opgericht in 1896 op de hoek van Aloon-aloon en Kajoetangan, werd met de oprichting de nieuwe plek waar Europeanen elkaar konden ontmoeten.

 

Volgens de auteur waren in “eene soort onderaarsch gewelf” veel archiefstukken kriskras door elkaar te vinden, “terwijl men er ook een aantal weldoortimmerde en dichtgespijkerde kisten kan aantreffen”, waarin zich de kassabonnen bevonden. “Het bestuur heeft wel eenige hoop, dit hm… ,,archief” later eens uit te laten zoeken, doch het is een werk wat wellicht vele maanden zal duren”.

Een bron van onschatbare waarde bevond zich in de kelder, waarvan helaas lang niet alles met de buitenwereld is gedeeld. Gelukkig kunnen de oude dagbladen ons nog vertellen wat er zoal gebeurde. Een kleine greep hieruit (1897-1940):

 

  • Muziekuitvoering in de tuin;
  • Vergadering der Malangsche Plantersvereeniging;
  • Mossel Ensemble Concert;
  • “De bruiloft van Kloris en Roosje” door de Malangsche tooneelvereeniging;
  • “Revue de vier jaargetijden” door mevrouw dokter Polak;
  • Concert van Alexandre Tansman, onder leiding van Kunst en Wetenschap;
  • De afscheidsvoorstelling van De Schakel;
  • Optreden van het A.B.C.-cabaret met Wim Kan en Corry Vonk.

 

Doorgaans was het gezellig in de soos. Er werd gelachen, gedanst en gezongen, maar er was ook ruimte voor rust in de leeszaal. In de voorgalerij stond een kletstafel (een ronde tafel met ijzeren reling voor de voeten en in het midden een gat). Daarin stond een bediende met een fles Nightcap of een Oude Friesche om op tijd de glaasjes te vullen.

De komst van de resident was reden tot het organiseren van bloemencorso’s, of races, een bal masqué ontbrak nooit. Het werd een tweedaags feest, met als afsluiting een fancy-fair in de ambtswoning van de regent.

 

Concordia was de samenkomstplaats voor velen. Heeft u gehoord dat uw familieleden naar de soos gingen? Zijn daar nog foto’s van?