In gesprek met een Indische meneer

 

Oud en nieuw op Singosari

(verhaal van 01-01-2025)

Eens ging ik in gesprek met een Indische man. Hij vertelde over hoe hij oud en nieuw beleefde in het oude Indië. Het nieuwe jaar werd met veel gezelligheid en nog meer vuurwerk ingeluid.

 

Op de laatste dag van het jaar was hij steevast bij zijn ouders te vinden. In hun huis in Singosari was het een gezellige, drukke boel. Het gezin bestond uit tien kinderen, waarvan het merendeel was gehuwd en kinderen had. De groep werd aangevuld met nog meer familieleden en kennissen.

Op oudejaarsavond zorgde moeder voor een grote maaltijd. Het hoofdgerecht was babi panggang. “Die oudejaars babi pangang was een aloude traditie, die ik me nog uit mijn prille, jonge jaren in Soerabaja kan herinneren.”

Om zes uur ’s avonds zat het platje (veranda) vol met gasten. De mannen kregen bier, terwijl vader een oude klare dronk. Tegen zeven uur kwam een Chinese kok die de babi panggang op het achtererf bereiden. Het varken werd ingewreven met tal van kruiden, waarna het aan het spit werd geregen. “Om de paar minuten werd het beest door de kok ingesmeerd, totdat na zeker  anderhalf uur de babi panggang klaar was.”

 

De kinderen mochten de hele avond vuurwerk afsteken en bleven tot middernacht wakker. Hadden de mannen genoeg gedronken, dan deden zij eveneens mee aan het afsteken van de rotjes. “Intussen hadden de mannen “rentengans” (lange rijen kleine en grote knallers) ergens aan opgehangen, om die om 12 uur aan te steken. En, hoe langer de knaltijd duurde, hoe belangrijker de knaller was, want dat betekende dat hij de meeste Chinese vrienden en relaties had.” De heer vertelde dat het in Indië een gewoonte was  Chinese vrienden en relaties op Oudejaarsavond manden vol met vuurwerk en drank cadeau te geven.

Rond acht uur was de babi panggang klaar. Moeder en de kokkie dienden de eigengemaakte atjar en rijst op, terwijl de Chinese kok het vlees in plakken sneed. “Met grote snelheid werden de plakjes in pink-grote eetbare stukjes gesneden, om ze vervolgens op de aangereikte borden te schuiven.” Ieder jaar was er gekibbel om de meest krokante velletjes, tot hilariteit van de ouderen.

 

Hoe heeft u oud en nieuw gevierd? Zijn er bij u tradities? Of heeft u vuurwerk afgestoken?