
80-jarig bestaan Sint Vincentius Vereeniging
Viering van de zorg voor kinderen
(verhaal van 12-02-2025)
Het Soerabaijasch handelsblad van 26 februari 1936 plaatste een artikel over de feestavond bij de Sint Vincentius Vereeniging te Batavia, de overkoepelende organisatie van het Sint Vincentius Gesticht. Deze vond een dag eerder plaats en was er ter ere van het tachtigjarig bestaan van de vereniging. Door heel Indië verschenen in de aanloop naar het jubileum tal van berichten in de dagbladen.
In de versierde aula van het weeshuis op Kramat begon om 19:00 uur het feest. De meisjes, uit het Ursullinnenklooster van Weltevreden, waren overgekomen om de avond te openen. Zij voerden een kabouterspel op “Kabouterfilmpjes geheeten”. Dit werd afgewisseld met “tableaux” (toneel), “zang en declamatie” (dichtende voordrachten). Voor de jongens, die in het Sint Vincentius Gesticht woonden, was evenwel een rol weggelegd. “Ook de jongensfanfare, die pittige marschen deed hooren, kreeg menig welverdiend applausje.”
Het feest werd opgedragen aan de begunstigers van het weeshuis. Onder meer vanwege de tijdsomstandigheden (de economische crisis was nog niet voorbij), werd de avond eenvoudig gevierd, wat zorgde voor een intiem karakter.
Tal van personen waren op de uitnodigingen in de dagbladen afgekomen. In het bijzonder waren aanwezig: de bisschop Monseigneur Willekens, de hoofdpastoor van Batavia pater Schlattmann, de heer Gevers namens het departement van Justitie, de voorzitter pater Teepe en het bestuur van Vincentius.
Pater Teepe bedankte de aanwezigen en in het bijzonder de gulle gevers voor hun hulp, wat de stichting erg nodig had. “Spreeker wees daarbij op het schoone doel der Stichting. Hij sprak de hoop uit, dat ook in de toekomst het beroep op de menschlievendheid niet vergeefsch zal zijn.”
Het pand op Kramat, dat 21 jaar eerder werd gebouwd, was op het moment van het jubileum het thuis van 380 kinderen. Onder deze kinderen bevonden zich veel wezen en halfwezen.
Ik vond dit artikel tijdens een familieonderzoek. Drie van mijn ooms hebben het grootste deel van hun kindertijd en jeugd hier doorgebracht. Werden er familieleden van u opgevangen in dit weeshuis? Mogelijk in een van de andere weeshuizen?