Ida Magdalena Vrijmoed

 

(1836-1925)

Door het invoeren van namen en bronnen vind ik zo nu en dan personen die mijn interesse wekken. Meestal zijn het personen die eens deel uit maakten van de Europese maatschappij in het oude Indië. Een van deze personen was Ida Magdalena Vrijmoed.

Ida Magdalena Vrijmoed werd geboren in het jaar 1836 op Banda Neira, een eiland in de Molukken. Van haar geboorte werd geen aangifte gedaan waardoor de namen van haar ouders niet bekend zijn. De reden daarvan is makkelijk te verklaren. Bij haar geboorte maakte zij nog geen deel uit van de Europese maatschappij. Bij haar geboorte kreeg zij slechts de naam Malea. Deze naam bleef zij houden tot twee weken voor haar huwelijk.

Haar doop vond plaats op 6 juli 1863 in haar eigen huis. Dit huis stond bij het perk Boyauw. Daar woonde zij samen met haar echtgenoot Willem van der Sluys en haar zes kinderen. Bij haar doopakte stond vermeld dat zij tot dat moment door het leven ging als de Mohammedaanse slavin Malea. Vanwege het geplande huwelijk met Willem op 23 juli 1863 moest zij gedoopt worden. De ouders van Willem gingen alleen dan akkoord.

Echtgenote Willem was perkenier van het nootmuskaatperk Boyauw. Evenals zijn vader en grootvader was ook hij perkenier geworden. Door te huwen met Willem kreeg Ida Magdalena een stuk meer aanzien. Zij was nu de perkeniersvrouw en werd nog eens moeder van zeven kinderen. Na een huwelijk van ruim 21 jaar overleed Willem en Ida Magdalena bleef alleen achter met elf kinderen. Nog twaalf jaar zou het perk door haar gerund worden, waarna een openbare verkoop volgde.

Ondertussen waren de kinderen vertrokken naar Java en bleef Ida Magdalena alleen achter met haar dochter Nora en het gezin. Trouw stuurde zij ieder jaar een pakket met kruiden van de plantage naar al haar kinderen.

Kleian’s adresboek uit 1904 vermeld Ida Magdalena als inwoner van Kampong Ratoe. Daar bleef zij wonen tot haar overlijden in 1925. Zij was bijna negentig jaar.

Nieuwsgierig geworden naar Ida Magdalena Vrijmoed? Zoek haar via deze link: https://gw.geneanet.org/indischarchief?lang=nl&n=vrijmoed...

Uw familielid al gevonden? Nog niet, ongetwijfeld staat hij of zij al op de agenda.